Čaj

15. června 2010 v 12:05 |  ANYTHING

Dnešná doba žije rýchlym životným štýlom. Je preto balzamom pre ľudskú dušu každý okamih, ktorý človek prežije v pokoji, alebo v príjemnom prostredí. Jedna z možností ako ho prežiť, je spojená s čajom, s jeho prípravou a vychutnaním. Zvlášť jeseň a zimné obdobie, dávajú na to príležitosť…
História čaju
S objavením čajovníka sa spája niekoľko legiend. Podľa najznámejšej z nich, spoznali čaj v Číne v roku 2737 pred Kr., keď cisárovi Šang-nungovi spadlo niekoľko lístkov čajovníka do kotlíka s vriacou vodou a on zistil že nápoj má príjemnú voňu i chuť. Ktorá z legiend je pravdivá, je predmetom rôznych dohád, faktom však je, že najstarším písomným dokumentom ktorý spomína čaj, je čínsky slovník z roku 350. S najväčšou pravdepodobnosťou je tak čaj spojený s Čínou. Čaj tu bol dlho výsadou cisárskeho dvora a až koncom 4. storočia sa začal šíriť medzi ľuďmi. Najprv ho považovali za liek a až neskôr ho začali piť ako nápoj.

Základné druhy čaju
Je niekoľko spôsobov ako deliť čaj. Možno ho deliť podľa zeme pôvodu (Čínsky, Cejlónsky, Indický…), kvality zberu (prvý zber, druhý, tretí…) alebo na sypaný a balený čaj. Najčastejšie sa však delí podľa spôsobu spracovania, ktoré nasleduje po zvädnutí lístkov. Pri väčšine čajov dochádza k fermentácií lístkov, čo je prirodzený proces, pri ktorom začne šťava v listoch na vzduchu oxidovať, čo má za následok zmenu chemického zloženia.
Biely čaj je zľahka fermentovaný. Čajové lístky sú pomerne rýchlo vysušené, bez prudkého zahrievania.
Čierny čaj je dokonale fermentovaný.
Zelený čaj nie je fermentovaný. Lístky sú po zbere vysušené skôr než by mohla nastať fermentácia.
Polozelený čaj je čiastočne fermentovaný. Na porušených okrajoch čajových lístkov sa umožní fermentácia a potom je proces fermentácie prerušený.
Žltý čaj je dodatočne zľahka fermentovaný. Proces výroby je držaný v tajnosti.
Aromatizovaný čaj je vyrábaný tak, že po fermentácií sú čajové lístky umiestnené v zvláštnych miestnostiach spolu s rôznymi bylinami, alebo kvetmi, a čajové lístky vďaka vynikajúcej schopnosti absorbovať iné pachy, príjmu ich arómu.

Účinky čaju
Vďaka tomu že všetky druhy čaju sú vyrábané z čajovníka, aj keď odlišným spôsobom, o všetkých možno povedať, že majú liečivé účinky. V zátvorkách je doba lúhovania.
Čierny čaj je považovaný za univerzálny liek, účinný hlavne proti civilizačným ochoreniam. V Číne ho volajú aj červený čaj. (3 minúty.)
Zelený čaj osviežuje telo a zbavuje ho únavy, či napätia. Zvyšuje obranyschopnosť pri vírusových ochoreniach a znižuje riziko ochorenia na rakovinu. (5-7 minút.)
Biely čaj je pripravený z najlepších lístkov čajovníka. Keďže lístky sú po odtrhnutí hneď usušené, bez ďalšieho spracovania, zachováva najviac chemických látok. (7 minút.)
Žltý čaj je veľmi drahou čínskou špecialitou.
Polozelený čaj je niekedy označovaný ako Oolong. Má silné povzbudzujúce účinky. (2-3 minúty.)

Čajové špeciality
Okrem klasických čajov produkovaných z čajovníka, sa možno stretnúť s čajmi, ktoré sú kombináciou čajových lístkov a rôznych bylín, alebo sa pripravujú z kôry stromu.
Lapacho je pripravený z vnútornej kôry stromu Lapacho. Z tela odstraňuje rôzne nečistoty či usadeniny v krvnom obehu a tiež rôzne pliesne a baktérie. Pozitívne povzbudzuje zdravý spánok a používa sa pri liečbe leukémie. Je považovaný za najliečivejšiu rastlinu na svete. (5 minút varenia a 15 minút lúhovania.)
Catuaba tak ako pri Lapache, aj tu ide o využitie kôry stromu. Strom Catuaba rastie v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Čaj z neho pripravený, obsahuje veľký počet minerálov a stopových prvkov. Pôsobí regeneračne a osviežujúco. Je považovaný za afrodiziakum. (5 minút varenia a 15-20 minút luhovania.)
Maté je považované za zelené zlato indiánov. Obsahuje vysoké množstvo kofeínu a viac ako dvadsať aminokyselín. Pôsobí močopudne, podporuje trávenie a má rovnomerný povzbudzujúci účinok. (3 minúty, ak sa luhuje dlhšie, účinky budú silnejšie, no po 5 minútach začne horknúť.)
Honeybush je krík ktorý rastie voľne v prírode Južnej Afriky, vďaka čomu je jeho zber náročný. Obsahuje účinné antioxidačné látky, pôsobí proti baktériám, plesniam a neobsahuje teín. (3 minúty.)
Rooibos sa pripravuje z ihličia kríku, ktorý rastie prevažne v Afrike. Pomáha v boji proti alergiám, posilňuje imunitný systém a odstraňuje žalúdočné ťažkosti. Jeho hlavný prínos je v tom, že neobsahuje kofeín, má ukľudňujúce účinky, tlmí napätie a pomáha v boji s nespavosťou. (2-3 minúty.)
Sweetbush sa vyrába z toho istého kríka ako Roiboos, na rozdiel od neho, sa však pripravuje aj z vetvičiek a listov kríka. Oproti Roiboosu je ovocnejší a sladší. (5-10 minút.)
Vilcacora je rastlina z peruánskych dažďových pralesov. Viaceré výskumy dokázali jej protivírusový, protizápalový a hlavne protinádorový účinok. Znižuje tiež nežiadúce účinky chemoterapie, pomáha odstrániť syndróm chronickej únavy a predchádza vzniku trombóz.
Ajurvédsky čaj pochádza z oblasti Himaláji. Je zmesou bylín a korenia, a využíva sa v indickej medicíne. Pripisujú sa mu upokojujúce účinky, podľa Indov navodzuje u človeka harmóniu síl.
Bylinný čaj patrí u nás k tradičným čajom. Pripravuje sa z rôznych liečivých byliniek, pričom jeho účinok závisí od použitej byliny, alebo zmesi bylín. Popri tradičných bylinkách, sú na trhu aj bylinné čaje z exotických krajín.
Ovocný čaj patrí tiež k tradičným čajom. Trh ponúka rôznorodé kombinácie chutí. Vo všeobecnosti tieto čaje obsahujú vitamín C, ktorý chráni organizmus pred nachladnutím.

Príprava čaju
Jednotlivé druhy čaju, majú rôznu prípravu, základom však sú tieto pokyny: Nádoba pre prípravu čaju by nemala byť kovová a mala by sa používať len na čaj, pričom najlepšia je sklenená, keramická alebo porcelánová nádoba. Voda pre prípravu čaju by mala byť čerstvá, neprevarená a studená. Je dôležité aby voda dosiahla var a až potom bola použitá, pre zaliatie čaju. K príprave sa používa vždy nové vrecko čaju, alebo nové čajové lístky. Výnimkou sú kvalitné čaje, z ktorých sa dá urobiť niekoľko nálevov. Pred prípravou druhu, ktorý nepoznáme, je potrebné prečítať si návod. Čaj pripravený s láskou a so starostlivosťou, je vždy lahodný.

Sypaný, alebo porciovaný čaj?
Pre porciovaný čaj hovorí praktickosť a rýchlosť prípravy. Na druhej strane je ponuka takýchto čajov nízka a je ťažké vedieť, čo všetko sa v čajovom vrecku nachádza. Výhoda sypaného čaju je v množstve druhov, ktoré sa dajú kúpiť a tiež v tom, že je vidieť všetko, čo je namiešané v čaji. Tento čaj totiž nie je posekaný na drobné kúsky a je možné rozoznať jednotlivé čajové lístky. Nevýhodou sypaného čaju je dlhšia príprava čaju a nepraktickosť. Čo sa týka kvality je sypaný kvalitnejší, aj keď niektorí výrobcovia dokážu urobiť aj veľmi dobrý porciovaný čaj.

Čaj alebo káva?
Šálka kávy obsahuje 60 až 180 miligramov kofeínu. Naproti tomu zelený čaj obsahuje 6 - 15 miligramov kofeínu, oolong 12 miligramov a čierny čaj od 25 do 110 miligramov. Kofeín v káve sa vstrebáva do krvi rýchlo, ale aj rýchlo vyprchá. Avšak kofeín v čaji sa síce vstrebáva dlhšie, ale aj dlhšie pôsobí. Ak niekto pije kávu pre kofeín, tak v čaji má rovnocennú alternatívu.

A nakoniec to najdôležitejšie: príprava čaju si vyžaduje dostatok času pre prípravu i vychutnanie, a najlepšie čaj chutí v príjemnom prostredí, najlepšie v spoločnosti niekoho, koho máme radi…

http://www.thedailygreen.com/cm/thedailygreen/images/Ml/tea-pot-cup-lg.jpg


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama