Čokoláda

15. června 2010 v 12:15 |  ANYTHING

Kto by ju nemal rád? Jej rôznorodé variácie dokážu potešiť každého maškrtníka.
História čokolády
Hoci zmienky o čokoláde sa objavujú už v starovekých civilizáciách, jej skutočná história je úzko spojená s Mayskou civilizáciou. Už v 7. storočí začali Mayovia pestovať kakaovník a z jeho bôbov vyrábať nápoj horkej chuti. Neskôr začali bôby pre ich vzácnosť používať aj ako platidlo a to bolo príčinou, že čokoládový nápoj si mohla dovoliť len úzka skupina ľudí. Keď si v roku 1200 pred Kr. Aztékovia podmanili ríšu Mayov, prebrali od nich výrobu čokolády. Práve oni pomenovali nápoj xocolatl (v preklade horká voda) a začali do neho pridávať rôzne prísady.

Príchod do Európy
Ako prvý priviezol kakaové bôby do Európy v roku 1503 Krištof Kolumbus. Európania však nemali skúsenosť s ich spracovaním a recept na ich spracovanie priniesol až Hernando Cortéz potom, ako v roku 1519 dobyl ríšu Aztékov. Stále však išlo o nápoj horkej chuti, ktorý nebol veľmi obľúbený. Zmena nastala až v polovici 16. storočia, keď rehoľné sestry v Mexiku začali do nápoja pridávať cukor. Nápoj sa stával čoraz populárnejší a začal sa šíriť do celej Európy. Stále však bol len výsadou horných vrstiev - za jeden kilogram kakaových bôbov sa vtedy platilo troma kilogramami zlata. Prvá továreň na čokoládu bola založená v roku 1815 v Holandsku. Holandské poznatky využili Švajčiari, ktorí začali do čokolády pridávať kondenzované mlieko. V roku 1847 prišla na trh prvá tabuľková čokoláda, a odvtedy sa experimentuje s rôznymi prísadami a príchuťami.

Spracovanie bôbov
Z plodov kakaovníka sa vyberie dužina, vloží sa do kadí a prikryje sa banánovými listami a spustí sa proces fermentácie (kvasenia). Počas fermentácie bôby získajú svetlohnedú farbu a čokoládovú chuť. Potom sa nechajú usušiť a posielajú sa do továrne, kde dochádza k ich očisteniu, praženiu a mletiu. Spracovaním bôbov vzniká kakaová hmota, z ktorej sa získava kakaové maslo a kakaový prášok, ktoré sú základnými surovinami pre výrobu čokolády. Nekvalitné čokolády miesto kakaového masla obsahujú rastlinný alebo živočíšny tuk. V miešacom stroji sa zmieša získaný kakaový prášok, kakaové maslo s prísadami a čokoláda je na svete. Potom už dochádza len k jej zjemneniu, prevzdušneniu a tvarovaniu do konečnej podoby. Nakoniec sa čokoláda dá schladiť, aby stuhla a balí sa do obalu.

Druhy čokolády
Mliečna čokoláda sa skladá z kakaovej hmoty, cukru a mlieka. Kvalitná mliečna čokoláda by mala mať približne 30 % kakaovej hmoty a 30 % mlieka.
Biela čokoláda sa skladá z kakaového masla, cukru a mlieka. Miesto kakaového prášku obsahuje karamelizované sušené mlieko. Kvalitná biela čokoláda by mala mať aspoň 25 % kakaového masla a 25 % mlieka.
Horká čokoláda sa skladá z kakaovej hmoty a cukru. Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať aspoň 50 % kakaovej hmoty.
Čokoládová pochúťka obsahuje kakaový prášok (1-10 %), rastlinný tuk, cukor, mlieko. Keďže neobsahuje kakaové maslo, nesmie sa predávať pod označením čokoláda.

Zloženie čokolády
Aztékovia ju považovali za zdroj duchovnej múdrosti a energie. Čokoláda je nielen príjemná a chutná, ale obsahuje aj dôležité látky a vitamíny.
Polyfenoly podporujú imunitný systém a chránia organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú rakovinu.
Flavonoidy pomáhajú k dobrej cirkulácií krvi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín.
Kofeín pôsobí povzbudzujúco.
Theobromin posilňuje srdcový sval.
Fenyletylamin pôsobí antidepresívne.
Všetky tieto látky zvyšujú aktivitu prenášačov nervových vzruchov v oblasti mozgu, ktorá riadi postreh a schopnosť sústrediť sa. Ich kombinácia (a pravdepodobne ešte ďalšie látky) sa všeobecne považuje za hlavnú príčinu obľuby čokolády. Jedna tabuľka navyše obsahuje horčík, draslík, fosfor, vitamíny A, B, E a bielkoviny. Pri rozumnom množstve a dobrej kvalite, môže byť čokoláda súčasťou zdravej stravy.

Ako si vyberať čokoládu?
Uprednostňujte tmavú čokoládu, najlepšie so 70-percentným obsahom kakaa, ktorá obsahuje menej cukru. V takejto čokoláde je až trikrát viac cenných flavonoidov ako v mliečnej čokoláde. Vyhýbajte sa bielej čokoláde - táto neobsahuje cenné kakao a nachádza sa v nej len málo výživných zložiek.

Mýty o čokoláde
Spôsobuje čokoláda akné?
Niektorí ľudia môžu byť alergickí na niektorú zložku v čokoláde, ale vo všeobecnosti čokoláda akné nespôsobuje.
Je príčinou zubných kazov?
Je to pravda, aj nie je. Čokoláda síce obsahuje cukor, ale kakao obsahuje fluór a fosfáty, ktoré brzdia rozvoj zubného kazu.
Je čokoláda drogou?
Hoci čokoláda ovplyvňuje chemické reakcie v tých častiach mozgu, ktoré reagujú aj na prítomnosť drog, nie je drogou. Jej zvýšená konzumácia je skôr dôsledkom jej príjemnej chuti. Kto by nejedol viac zeleniny, keby príjemne chutila :-).
Je čokoláda príčinou priberania?
Nedokázalo sa, že by množstvo skonzumovanej čokolády malo vplyv na priberanie kíl, navyše antioxidanty zabraňujú zvyšovaniu cholesterolu. Napriek tomu aj tu platí, že to s jej množstvom netreba preháňať, koniec koncov schopnosť vychutnať čokoládu nie je daná jej množstvom, ale kvalitou.

http://www.visitbelgium.com/library/images/Misc/belgianchocolate.jpg

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Smiling.Cinnamon Smiling.Cinnamon | Web | 21. listopadu 2010 v 20:35 | Reagovat

Super :)

2 LandryLUCINDA LandryLUCINDA | E-mail | Web | 31. října 2011 v 20:38 | Reagovat

According to my own monitoring, thousands of people on our planet receive the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> at good banks. Hence, there's good chances to receive a auto loan in any country.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama