Káva

15. června 2010 v 12:00 |  ANYTHING

Káva - opojenie arómou a chuťou...


V 19. storočí sa bežne káva pražila a mlela doma, a jej aróma napĺňala celý dom. Ešte na začiatku 20. storočia bolo možné kúpiť čerstvo praženú kávu na ulici v stánku u pražiara. Dnes je už spracovanie kávy v rukách medzinárodných spoločností.


Pôvod kávy
Hoci sa s kávou spája niekoľko legiend, s najväčšou pravdepodobnosťou je jej pôvod spojený s Etiópiou. Tu si v 9. storočí po Kr. pastieri všimli, že kozy začali byť nepokojné potom, ako požierali plody nízkeho kríka. Pastieri ochutnali plody kríka a zistili, že majú povzbudzujúce účinky. Postupne si káva začala získavať priazeň konzumentov, v 13. storočí začali v Jemene vznikať prvé plantáže a vďaka arabským obchodníkom sa jej pestovanie začalo šíriť do arabského sveta. Do Európy sa káva dostala v 17. storočí z Konštantínopolu.
Kávovník
Kávovník je vždy zelená drevina, ktorá začína rodiť po troch rokoch a prináša úrodu 2-3 krát do roka počas 25 rokov. V súčasnosti poznáme asi 60 druhov kávovníka, pričom najznámejšie sú tri druhy. Druh arabica je najkvalitnejší a má špecifickú chuť a vôňu. Robusta poskytuje veľký výnos je však chuťou i arómou slabšia, než arabica. Liberia je odolnejšia voči podnebným podmienkam, no má nízku produkciu, a taktiež slabšiu chuť a vôňu než arabica.

Praženie kávy
Kávové zrná sa pražia pri teplote 200 stupňov Celzia, kedy zrno získava hnedú farbu, stráca na váhe a cukor v ňom začína karamelizovať. Chuť a aróma kávy závisí od intenzity, rýchlosti a teploty praženia. Po pražení sa zrná čo najrýchlejšie ochladia, aby sa zabránilo úniku aromatických látok.

Mletie kávy
Proces mletia kávových zŕn je dôležitý pre dobré lúhovanie. Čím je káva jemnejšie pomletá, tým má výraznejšiu arómu. Keďže sa počas mletia uvoľňujú aromatické látky, odporúča sa zrná pomlieť tesne pred použitím, alebo používať vákuovo balenú kávu.
Najznámejšie druhy kávy
Zalievaná káva - jemne pomletú kávu zalejeme vriacou vodou, necháme usadiť kávový prášok a môžeme popíjať.
Prekvapkávaná káva - stredne pomletú kávu nasypeme do filtra a necháme vodu prekvapkávať cez kávu. Táto káva je vhodná na podávanie so šľahačkou, alebo s inými prísadami.
Espresso - stredne pomletú kávu umiestnime do lievika. Káva vznikne kondenzovaním vodnej pary. Nevýhodou je, že bez ohľadu na druh kávy, všetky chutia rovnako, odlišnosť je len v kyslosti.
Turecká káva - do vody pridáme lyžičku jemne pomletej kávy, pol lyžičky cukru a necháme zovrieť. Postup opakujeme 1-2 krát.
Viedenská káva - jemne pomletú kávu zalejeme vriacou vodou, pridáme šľahačku a posypeme kakaom.
Cappucino - je to káva z espressa doplnená parou vyšľahaným mliekom. Hotové cappucino ozdobíme kakaom, alebo škoricou.
Podľa čoho si vyberať kávu?
Väčšina káv predávaných u nás, je zmesou rôznych druhov zŕn. Preto je lepšie si kúpiť zrnkovú kávu. Ak chceme aby káva mala veľa kofeínu, potrebujeme na jej prípravu svetlé zrná (jemne pražené); ak požadujeme vyváženú chuť, potrebujeme svetlo hnedé zrná (stredne pražené) a ak chceme mať trpkú chuť, potrebujeme tmavé zrná (silno pražené).
Ako najlepšie pripraviť kávu
• Pre prípravu je najvhodnejšia jemne pomletá káva.
• Lepšie chutí čerstvo pražená káva, než dlho skladovaná.
• Intenzita nápoja závisí od množstva kávy.
• Kávu treba čo najrýchlejšie vylúhovať - čím dlhšie sa lúhuje, tým viac stráca na kvalite.
• Aj kvalita vody má vplyv na kvalitu pripravenej kávy. Skúste na prípravu použiť stolovú vodu.
• Čím dlhšie prevárame vodu, ktorú použijeme na prípravu kávy, tým viac zvyšujeme horkosť pripravenej kávy.
Zloženie a účinky
Káva obsahuje od 50 do 200 mg kofeínu a množstvo aromatických látok. Kofeín má stimulačné účinky, odstraňuje únavu, zvyšuje krvný tlak, povzbudzuje srdce a zlepšuje činnosť mozgu. Jeho účinky sa začínajú prejavovať 15 minút po vypití kávy. Káva tiež urýchľuje metabolizmus, pomáha odstraňovať nečistoty z tela a vyvoláva pocit pohody.

Otázky a odpovede
• Je káva drogou? Ľudia, ktorí pijú kávu, nemajú potrebu zvyšovať jej množstvo. U niektorých ľudí však náhle prerušenie jej konzumácie, môže spôsobiť bolesť hlavy.
• Ako často piť kávu? Ideálne je 1-2 šálky denne.
• Kedy sa neodporuča piť kávu? Kofeín v káve narúša striedanie jednotlivých fáz spánku, preto by sa káva mala piť najneskôr 4 hodiny pred spánkom.

http://i.pravda.sk/07/083/skcl/P171d4349_Kava.jpg
Viete že…
• V tureckej spoločnosti kedysi muž žene pri svadbe sľuboval, že ju nikdy nenechá bez kávy?
• Stredná Európa spoznala kávu vďaka Turkom... keď v roku 1683 nedokázali dobyť Viedeň, pri úteku zanechali niekoľko vozov plných kávových zŕn?



 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama