Recepty na kávu

15. června 2010 v 12:01 |  ANYTHING

Alžírská káva
Potrebujeme:
4 ČL mletej kávy, ¾ l vody, 40 g šľahačky, 40 ml vaječného koňaku
Ako na to:
Kávu zvarte v kanvici z varného skla s vodou, nechajte ustáť a potom sceďte do šálok z varného skla. Do každej šálky dajte porciu vyšľahanej smotany a zalejte vaječným koňakom.

Ananásová káva
Potrebujeme:
50 g zrnkovej kávy, 300 ml vody, 50 ml čerstvej ananásovej šťavy, 80 g ananásovej dužiny, 4 žĺtky, 120 ml smotany do tuha ušľahanej, 20 g cukru
Ako na to:
Termosku vypláchnite vriacou vodou. Dajte do nej mletú kávu, prelejte vriacou vodou a termosku zavrite na 10 min. Potom kávu sceďte.
Žĺtky utrite s cukrom do peny, zvoľna pridajte kávu, pritom dobre miešajte metličkou na sneh. Potom nechajte vychladnúť.
Zmiešajte s ananásovou šťavou, naplňte do pohárov, ozdobte šľahačkou a dajte do chladničky. Pred podávaním ozdobte kockami ananásu.

Belgická káva
Potrebujeme:
1 bielok, 1/8 l smotany, ¼ ČL vanilkového cukru, 100 ml teplej kávy
Ako na to:
Z bielku ušľahajte tuhý sneh. Smotanu ušľahajte s vanilkovým cukrom do tuha. Sneh zmiešajte so šľahačkou. 4 kávové šálky naplňte do 1/3, potom doplňte teplou kávou a hneď podávajte. Cukor pridajte podľa chuti.

Café Caen
Potrebujeme:
3 cl Calvados, 2 cl Grand Marnier, 1 šálka horúcej kávy, šľahačka
Ako na to:
Pripravujte v ohňuvzdornom pohári. Liehoviny zmiešajte, nahrejte, pridajte horúcu kávu a navrch dajte ľahko ušľahanú smotanu.

Café frappé de Paris
Potrebujeme:
6 dl silnej kávy, 2 ks škorice, 4 klinček, 15 cl smotany, cukor podľa chuti
Ako na to:
Uvarte veľmi silnú kávu (asi dvakrát silnejšiu než zvyčajne). Nalejte do džbánu a pridajte škoricu a klinčeky. Džbán s obsahom postavte aspoň na hodinu do chladničky. Po ochladení obsah džbánu nalejte cez sitko do mixéru. Pridajte smotanu, kocky ľadu a cukor. Mixujte, dokedy sa prísady nespoja a nespenia. Nalejte do vychladnutých pohárov a posypte hoblinkami nastrúhanej čokolády. Servírujte so slamkou skôr, ako opadne pena.

Café Royal
Potrebujeme:
2 kocky cukru, 2 cl brandy, 1 šálka silnej kávy, 1 PL vyšľahanej smotany
Ako na to:
Do zahriatej šálky dajte kockový cukor, zalejte zahriatim brandy, zapáľte a nechajte krátko horieť. Potom zalejte horúcu kávou a ozdobte šľahačkou.

Cisárska káva
Potrebujeme:
15 g kávy, 15 g cukru, 50 ml whisky, 30 ml smotany na šľahanie
Ako na to:
Cukor pokvapkajte vodou a pripravte svetlý karamel, ktorý nalejte do šálky z varného skla. V naberačke nahrejte whisky, zapáľte ju a horiacu nalejte do šálky na karamel. Potom horiacu liehovinu zalejte pripravenou scedenou kávou a doplňte smotanou.

Fernet káva
Potrebujeme:
4 porcie silnej scedenej kávy, 80 ml Fernetu, 80 ml vaječného likéru, vanilková zmrzlina, horká čokoláda, drvený ľad, smotana na šľahanie
Ako na to:
Do pohárov z jednej tretiny naplnených ľadom rozlejte Fernet a vaječný likér, pridajte 1 PL vanilkovej zmrzliny a všetko zalejte vychladenou kávou. Ozdobte ušľahanou smotanou a posypte nastrúhanou čokoládou.

Holandská káva
Potrebujeme:
4 porcie silnej mletej kávy, ¾ l vody, 40 g jemného kryštálového cukoru, 80 ml ginu, 4 PL šľahačky
Ako na to:
V kanvici z varného skla pripravte silnú kávu, podľa chuti ju oslaďte a sceďte do zahriatych šálok z varného skla. Prilejte gin a navrch dajte kopček šľahačky.

Holandská káva
Potrebujeme:
½ šálky horúcej silnej kávy, ½ šálky vaječného likéru, 1 PL šľahačky, kakao
Ako na to:
Kávu dajte do šálky, prilejte vaječný likér. Navrch posaďte šľahačku a poprášte kakaom.

Írska káva
1, 25 l kávy, 2 PL smotany na šľahanie, 40 ml írskej whisky, 3 ČL trstinového cukru, trocha kakaového prášku
Ako na to:
Smotanu jemne vyšľahajte, aby sa neroztekala. Kávu s cukrom zohrievajte 2 min. pri výkone 500 W. Whisky nalejte do vysokých pohárov alebo veľkých kávových šálok a do ¾ nalejte kávu. Cez chrbát lyžičky do kávy nalejte šľahačku. Môžete ozdobiť kakaovým práškom.

Írska káva I
Potrebujeme:
na 1 pohár 200 ml, 100 ml silnej čiernej kávy, 25 írskej whisky, 2 ČL hnedého cukru, 50 ml šľahačky
Ako na to:
Najprv dotuha vyšľahajte šľahačku. Potom v nahriatom pohári zmiešajte whisky s hnedý cukor. Uvarte silnú čiernou kávu a 100 ml prelejte do pohára. Nakoniec pridajte kopček šľahačky.

Kaiser-Melange
Potrebujeme:
1 šálka silnej kávy, 1 šálka horúceho mlieka, 1 žĺtok, 1 ČL cukru, 2 striky brandy, 2 PL šľahanej smotany
Ako na to:
Okrem smotany, všetky prísady premiešajte, nalejte do pohára a ozdobte kopčekom šľahačky.

Káva Amaretto
Potrebujeme:
Amaretto, horúca čierna káva, šľahačka
Ako na to:
Do pohára dajte ¼ Amaretta a ¾ kávy. Ozdobte šľahačkou.

Káva Black Jack
Potrebujeme:
2 cl brandy, 2 cl čerešňovice, 1 šálka studenej kávy
Ako na to:
Brandy, čerešňovicu a kávu premiešajte s ľadom a podávajte vo vychladenom pohári.

Káva Bonanza
Potrebujeme:
½ l studenej kávy, 100 g sladkej smotany, 4 cl brandy, 4 cl mokka likéru, 1 cl maraskina, 4 žĺtky, 1 ČL mletej kávy
Ako na to:
Kávu rozmiešajte so smotanou, brandy, mokka likérom, maraskinom a žĺtky a nalejte do pohárov. Podávajte posypané kávou.

Káva Capriccio
Potrebujeme:
¾ šálky horúcej kávy, 2 cl Cointreau, ½ ČL vanilkového cukru, 1 PL šľahačky
Ako na to:
Na kávu nalejte Cointreau, navrch nastriekajte šľahačku ušľahanú s vanilkovým cukrom.

Káva Jamaika
Potrebujeme:
1/8 l sladkej smotany, ½ l silnej kávy, 3 klinčeky, cukor podľa chuti, hnedý rum, 6 kúskov škorice
Ako na to:
Smotanu ušľahajte do tuha. Kávu okoreňte v kanvici klinčekmi. Pridajte podľa chuti cukor. Do každej šálky dajte 2 cl rumu. Na každú šálku posaďte kopček šľahačky. Podávajte s celou škoricou na premiešanie.

Káva Martinique
Potrebujeme:
4 šálky silnej kávy, 1 kus citrónovej kôry, 8 kociek cukru, 4 klinčeky, 4 kúsky škorice, 8 cl bieleho rumu, kôra z 2 pomarančov (chemicky neošetrených)
Ako na to:
Časť pomarančovej kôry, citrónovou kôrou, cukor a klinčeky zahrejte s rumom, ale nevarte. Korenie vyberte. Rum dolejte kávou. Nápoj rozdeľte do 4 pohárov, ozdobte zvyšnou pomarančovou kôrou a podávajte vždy s 1 škoricovou kôrou na miešanie.

Káva Mazagran
Potrebujeme:
4 kocky ľadu, 1 šálka silnej čiernej kávy, 1 ČL cukrového sirupu, 2 cl brandy, 1 cl maraskina alebo curacaa, 1 strik angostury, trochu mletého klinčeka
Ako na to:
Do pohára dajte kocky ľadu, prelejte studenou kávou a oslaďte cukrovým sirupom. Vmiešajte brandy, maraskino a angosturu. Poprášte štipkou klinčeka.

Káva s vaječným likérom
Potrebujeme:
40 ml vaječného likéru, 200 ml čerstvo sparenej kávy, 2 PL šľahanej smotany, 1 ČL drteného krokantu
Ako na to:
Polovicu likéru nalejte do ohňuvzdorného pohára, prilejte kávu, posaďte na to čiapočku šľahačky, prelejte zvyškom likéru a ozdobte krokantom.

Káva s vaječným likérom I
Potrebujeme:
½ l vody, 4 ČL mletej zrnkovej kávy, 1 ČL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 75 ml vaječného likéru, šľahačka
Ako na to:
Do vyššej nádoby dajte variť vodu. Keď začne vrieť, vsypte mletú kávu, zľahka premiešajte a nechajte zovrieť. Teplotu znížte, kávu premiešajte, opäť priveďte do varu, oslaďte kryštálovým aj vanilkovým cukrom a odstavte.
Do vysokých pohárov rozdeľte vaječný likér, naň pomaly nalejte kávu a ozdobte vyšľahanou šľahačkou.

Korenená káva
Potrebujeme:
1/8 l silnej kávy, 1 kocka cukru, 2 cl rumu, štipka mletého klinčeka, štipka mletej škorice, štipka mletého zázvoru, ¼ ČL strúhanej pomarančovej kôry, šľahačka ochutenú vanilkovým cukrom
Ako na to:
Do šálky dajte kocku cukru, pokropte rumom, pridajte korenie, zalejte horúcou kávou, zamiešajte, ozdobte šľahačkou a posypte vanilkovým cukrom.

Kubánska káva
Potrebujeme:
3 cl hnedého rumu kubánskeho, 1 cl Creme de Cacao, 1 šálka horkej kávy
Ako na to:
Rum a likér zmiešajte nahrejte a pridajte horúcu kávu. Podľa chuti môžete aj osladiť.

Ľadová káva
Potrebujeme:
½ l vychladnutej silnej čiernej kávy, 2 kopčeky vanilkovej alebo smotanovej zmrzliny, šľahačka
Ako na to:
Kávu rozdeľte do pohárov, pridajte po ½ porcii zmrzliny a navrch posaďte šľahačku. Podávajte so slamkou.

Ľadová káva I
Potrebujeme:
1 ČL instantnej kávy, 3 kocky ľadu, 1 ČL cukru, 1 ČL smotany do kávy (v prášku)
Ako na to:
Dajte zovrieť vodu. Do pohára nasypte kávu, cukor, smotanu a zalejte vriacou vodou. Nechajte 2 min. postáť a pridajte kocky ľadu.

Ľadová káva II
Potrebujeme:
na 1 pohár 250 ml, 200 ml silnej kávy, mliečna čokoláda, 1 kopček vanilkovej zmrzliny, 1 PL pomarančového likéru, šľahačka
Ako na to:
Pohár najprv vychlaďte. Potom uvarte kávu a nechajte ju vychladnúť. Nastrúhajte čokoládu. Do pohára dajte vanilkovú zmrzlinu, pomarančový likér a prelejte kávou. Vyšľahajte tuhú šľahačku a kávu ňou ozdobte. Posypte čokoládou.

Ľadová káva Amaretto
Potrebujeme:
2 cl Amaretta, 1 kopček vanilkovej zmrzliny, silná čierna káva, smotana, strúhaný kokos
Ako na to:
Do pohára dajte Amaretto a zmrzlinu, prelejte studenou kávou, ozdobte šľahačkou a kokosom.

Lotyšská káva
Potrebujeme:
4 porcie silnej instantnej kávy, 400 ml vanilkovej zmrzliny, 150 g smotany na šľahanie, cukor, čokoládové kávové zrná na ozdobu
Ako na to:
Extrakt zalejte 4 - 6 dl vriacej vody a nechajte vychladnúť. (Pokiaľ máte radi kávu sladkú, môžete pridať cukor.) Rozdeľte do vyšších pohárov, pridajte zmrzlinu a ozdobte šľahačkou, posypte čokoládovými kávovými zrnami.

Medová káva
Potrebujeme:
½ ČL nadrobno pokrájaného kondenzovaného zázvoru, 4 PL medu (vrchovaté), 4 PL mletej zrnkovej kávy (vrchovaté), smotana
Ako na to:
O niečo viac ako ½ l vody povarte 2 min. so zázvorom. Do kanvice dajte med, na ňu posaďte filter s mletou kávou a prelejte vriacou zázvorovou vodou. Kávu premiešajte a nechajte dobre vychladiť. Podávajte so smotanou.

Mexická káva
Potrebujeme:
4 cl hnedej Tequily, 1 cl kávového likéru, 1 šálka silnej teplej kávy, cukor (najlepšie hnedý), smotana
Ako na to:
Pripravujte v žiaruvzdornom pohári. Liehoviny premiešajte, nahrejte ale nevarte. Navrch dajte ľahko našľahanú smotanu. Vmiešajte cukor, premiešajte dobre s kávou.

Mokka - Look
Potrebujeme:
200 g vanilkovej zmrzliny, 2 PL kávového likéru, ½ l silnej filtrovanej kávy, niekoľko čokoládových kávových zŕn
Ako na to:
Zmrzlinu rozmiešajte s likérom až je hmota polomäkká. Horúcu kávu nalejte do pohárov. Na ňu rozdeľte zmrzlinový krém, ozdobte kávovými zrnami.

Mokka - Mix
Potrebujeme:
2 cl mokka likéru, 2 cl bieleho rumu, 1 ČL instantnej kávy v prášku, 1/8 l studeného mlieka, 1 kopček čokoládovej zmrzliny, 1 ČL strúhaných restovaných lieskových orieškov
Ako na to:
Likér, rum, instantnú kávu a mlieko vymiešajte, nalejte do pohára, pridajte zmrzlinu a posypte lieskovými orieškami.

Mocca & Chocolat
Potrebujeme:
7 g mletej kávy, 1 žĺtok, 5 cl plnotučného mlieka, 3 cl koňaku, 2 ČL kryštálového cukru, 1 PL horkej čokolády
Ako na to:
Na dno hrubostenného pohára na stopke dajte kryštálový cukor, žĺtok a premiešajte. Postupne prilejte 5 cl horúceho plnotučného mlieka. Premiešaný nápoj doplňte 3 cl koňaku a nahor nasypte strúhanú horkú čokoládu.
TIP: Nepodávajte tesne pred a po jedle, skôr ako súčasť dezertu.

Parížska káva
Potrebujeme:
1/8 l šľahačky, 4 šálky silnej kávy, 8 kociek cukru, 8 cl hnedého rumu
Ako na to:
Smotanu ušľahajte do tuha. Horúcu kávu nalejte do pohárov, pridajte rum. Na každú šálku dajte čiapočku šľahačky.

Ruská káva
Potrebujeme:
1 šálka horúcej silnej kávy, 2 ČL hnedého cukru, 30 g vodky, 1 PL kondenzovaného mlieka
Ako na to:
Do pohára na kávu nalejte silnú horúcu kávu, oslaďte ju. Pridajte vodku a mlieko.

Vatikánska káva
Potrebujeme:
7 g mletej kávy, 1 pohár mlieka, kryštálový cukor
Ako na to:
Mlieko a cukor priveďte do varu, pridajte kávu a opäť nechajte prejsť varom. Preceďte a podávajte.



 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 káva káva | E-mail | Web | 26. prosince 2013 v 18:42 | Reagovat

Jasně, existují samozřejmě i jiné recepty.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama