Whisky

14. června 2010 v 16:48 |  ANYTHING

Začiatky whisky sa strácajú v histórii. Napriek tomu je však všeobecne známe, že Kelti (a to boli tiež predkovia Škótov, Írov a Welšanov) vedeli vyrábať destilát z obilia už nejakých 800 rokov pred. n. l. vzhľadom k nepriaznivej klíme pre pestovanie vínnej révy bolo používanie obilnín ako jačmeň a raž logickou voľbou. Kelti videli svoj ohnivý nápoj ako dar od bohov, ktorý prebúdzal mŕtvych k životu a rozohrieval aj tie najstudenšie duše. A tak niet divu, že Kelti whisky nazývali "uisge beatha" - voda života, živá voda.


V priebehu 15. storočia sa "ohnivá voda" dostala na územie Ameriky a ako rástla jej popularita, postupne dobývala zbytok sveta. Whisky sa vyrába niekoľkými spôsobmi a preto existuje aj niekoľko druhov. K tým hlavným patrí sladová whisky vyrábaná z jačmenného sladu. Ak by sa k výrobe použilo len nepatrné množstvo inej obilniny, už by to bola whisky miešaná. Vynález miešanej škótskej whisky sa pripisuje Andrew Usherovi - obchodníkovi s whisky, ktorý ju v roku 1853 po prvýkrát začal predávať.
Whisky alebo Whiskey je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín. Kvalitná whisky vzniká dlhodobým zrením v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Veľmi často kvalita a používanie sudov ovplyvní výslednú chuť a vôňu whisky. Od roku 1915 bolo stanovené, že pravá whisky musí zrieť v sudoch najmenej 3 roky (cez 12 až po 15 rokov). Za vek whisky označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Whisky vychádzajúca z destilačných kotlov obsahuje okolo 70% alkoholu, a preto se pred stáčaním do sudov mierne riedi vodou na 63%. Pri stáčaní do fliaš sa riedi znovu na cca 40%.

Dve základné pravdy, ktoré platia o whisky:
- Žiadne dve značky whisky nechutia rovnako.
- 99 percent ľudí, ktorí pijú whisky tento rozdiel nespozná, pokým ich na to niekto neupozorní.

Existujú celkom 4 druhy whisky, s ktorými je potrebné zoznámiť sa:

1. SLADOVÁ WHISKY (SINGLE MALT WHISKY)
Škótske whisky sú obyčajne destilované dvakrát, niektoré dokonca trikrát. Medzinárodné zákony hovoria, že každý destilát nesúci značku "Scotch" musí byť destilovaný v Škótsku a musí byť odležaný najmenej 3 roky a deň v dubovom sude, okrem iných špecifických kritérií. Whisky sa v Škótsku vyrába v piatich regiónoch: Highlande, Lowlande, Islay, Speyside a Cambeltowne.
Zrelý jačmeň sa niekoľko dní máča v miestnej pramenitej vode. Nasiaknuté zrná sa nechajú naklíčiť (enzýmy v zrnách premieňajú škrob na sladový cukor). Vlhký, naklíčený jačmeň sa sladuje, tj. suší (najlepšie v dyme z rašeliny). Zrno sa zbaví nečistôt a pomelie sa. Vzniknutý sladový šrot sa vloží do veľkej (tzv. rmutovacej) kade a zaleje sa horúcou vodou. Zvyšný škrob v šrote sa mení na sladový cukor, ktorý sa následne rozpustí. Tento cyklus preceďovania a pridávania horúcej vody sa niekoľkokrát opakuje, dokým sa nezíska sladká kvapalina nazývaná rmut alebo sladina. Tá sa precedí a pridajú sa pivovarské kvasinky. Ďalšie tri dni sa zahrieva a zaparuje, potom nasleduje kvasenie (fermentácia). Výkvasom obsahujúcim zhruba 5 až 9 % alkoholu sa naplní rozmerný kotol, pod ktorým sa zakúri a nasleduje destilácia. Tá sa urobí celkom dvakrát. No a to už je (teda ak ste toto všetko robili v Škótsku) pravá škótska sladová whisky. Tá sa naleje do sudov, v ktorých sa ponechá nejakú dobu (minimálne 3 roky) zrieť. Potom práve tu, v sude (od sherry, brandy, portského či bourbonu) získa whisky svoju farbu.

Škótska sladová whisky v posledných desaťročiach zaznamenala pozoruhodný vzostup medzi najváženejšími nápojmi sveta. Kurióznym spôsobom sa na tom podieľala prohibícia v Spojených štátoch, kedy si Američania mohli síce alkohol kúpiť ľahko - v lekárňach, lahôdkach, trafikách, bufetoch, od hotelových poslíčkov, ale mnoho liehovín bolo veľmi nekvalitných a niektoré (Black Strap Alky, Yack Yack Bourbon) boli aj smrteľne jedovaté. Američania skoro zistili, že ak sa im podarí získať fľašu škótskej whisky, najlepšie ešte neotvorenej, budú piť kvalitnú, správne uležanú a chuťovo príjemnú liehovinu. V tomto zmysle prohibícia škótsku whisky doslova predstavila miliónom Američanov. Ďalším dôležitým okamihom modernej histórie whisky a medzníkom na jej víťaznej ceste svetom potom bola II. svetová vojna. Najskôr síce spôsobila krízu celého odvetvia, pretože vláda Jej Veličenstva odmietla uvoľniť potrebné obilie a ustúpila až v okamihu, kedy pravdepodobnosť víťazstva začala hraničiť s istotou, ale vo svojich dôsledkoch, kedy do Veľkej Británie pricestovali desaťtisíce vojakov umožnila im zoznámenie so škótskou whisky.

DRUHY SLADOVEJ WHISKY

Sudová sladová (vatted malt). Hrozne drahá. fľaša sudovej sladovej obsahuje sladové whisky z dvoch a viac páleníc. Výrobca vás obyčajne na etikete zahŕňa prívlastkami ako je "fine" (jemná), "Royal" (kráľovská), "family reserve" (rodinná zásoba), "extra special", "old" (stará) a dokonca "auld" (tiež stará, ale po starom). Zamerajte sa teda skôr na chýbajúca slova "single" alebo "unblended" a chýbajúce informácie, názov a adresu pálenice. Nenechajte sa zmiasť slovom "pure" (čistá), predsa by ste nečakali, že vo fľaši nájdete priemyselné splašky.

Čistá sladová (single malt). Ešte oveľa drahšia. Na trhu sa nachádza okolo stovky čistých sladových whisky z jednej pálenice. V poslednej dobe sa ponuka týchto whisky u nás dosť zlepšila. Bezpečne ich spoznáte podľa toho, že majú na etikete napísané "single malt".
Sladová whisky z jednej várky (single-cask malt). Nepredstaviteľne drahá. V skutočnom živote sú zásoby tejto liehoviny dostupné iba ľuďom ako sú bankári, rockové hviezdy, poradcovia prezidentov, sudcovia, inými slovami tí, ktorí si ju zaslúžia zo všetkých najmenej.

2. OBILNÁ WHISKY
Obilná whisky sa vyrába z kukurice, ktorá sa pomelie a zmieša s trochou jačmenného sladu (obyčajne v pomere 1:9). Zmes potom musí vykvasiť, než prebehne vlastná destilácia v kolonovom destilačnom prístroji (tiež Coffeyho destilačný prístroj podľa vynaliezavého lakomca, ktorý ho vynašiel). Jej výsledkom je nemý lieh (silent spirit), alkoholická látka, z ktorej je možné rovnako ľahko pripravovať gin, vodku či škótsku whisky. Čisto obilné whisky, ak ich niekde dostanete - Cameron Brig a The Invergordon sú jediné dve, ktoré stoja za zmienku - sú tvorené zo sta percent nemým liehom, teda produktom kolonového destilačného prístroja, a neobsahujú vôbec žiadnu sladovú whisky. Neuveriteľné ale pravdivé, "vôbec žiadnu". Ich chuť je výrazná a sú cítiť po dezinfekcii.

3.MIEŠANÁ (BLENDED) WHISKY
Miešaná whisky je zmes sladovej a obilnej whisky. Skôr sa odporúča pokúsiť sa rozlúštiť zloženie worcesterskej omáčky, než sa snažiť zistiť, čo všetko obsahuje fľaša vašej obľúbenej miešanej whisky. Dá sa povedať, že priemerná zmes obsahuje 20-39% sladovej whisky, tie drahšie 40-50% a tie najlacnejšie trebárs len 10 percent. Miešaná whisky - teda to, čo si väčšina ľudí pod pojmom whisky či škótska (toto označenie sa prísne zakazuje) predstavuje, sa nevyrába príliš dlho. S miešaním sa začalo až v druhej polovici 19. storočia (do tej doby bola každá whisky sladová). Prvá miešaná whisky sa objavila na trhu v roku 1853 a volala sa Usher´s Old Vatted Glenlivet (Usherov starý sudový Glenlivet) a vyznačovala sa tým, že nebola ani stará, ani sa z väčšej časti neskladala z Glenlivetu. Patria sem značky, ktoré určité poznáte z videnia: Johnie Walker Red Label, Ballantiness, Black & White, White Horse, Vat 90, Queen Anne, Chivas Regal, Passport Scotch, Long John, J&B, Label 5, Joint a ďalšie.

4.OSTATNÉ WHISKY - ÍRSKA WHISKEY
Áno whiskey, tak sa naozaj Írska whiskey na rozdiel od Škótskej whisky píše. A na rozdiel od Škótskej whisky sa destiluje trikrát. Na to existuje v podstate dvojaký názor. Laici tvrdia, že vďaka trojitej destilácii je Írska whiskey jemnejšia. Odborníci oponujú, že Škóti vyrábajú dokonalý nápoj dvojitou destiláciou, tak prečo by to museli robiť trikrát. Vyberte si. Za zmienku snáď ešte stojí, že v Írsku sa pri sušení jačmeňa nepoužíva rašelina, čo je dosť zvláštne v krajine, ktorá má na jednom hektári viac močiarov, než ktorékoľvek iné miesto na zemeguli. A okrem toho, Írska whiskey naozaj nie je zlá. Zo známejších značiek sú to: Jameson, Paddy, Kilbeggan, Bushmills, Midleton, Tyrconnell či Tullamor Dew. Írska whiskey sa dá tiež vyrábať zo zemiakov, potom sa nazýva poteen. To však a) zákon zakazuje a b) nie je na pitie.

BOURBON
Severoamerická whisky vyrábaná z kukurice a raže v snahe nejako nahradiť hory, údolia, rašeliniská, komárov, dážď a nacionalizmus, ktoré sú tak dôležité pri výrobe jediného nápoja, ktorý za to stojí. Napríklad: Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses, Ten High alebo Medleys.
SOUR MASH
Ďalšia napodobenina pochádzajúca z bývalých anglických kolónií na druhej strane Atlantického oceánu, ktorá sa tak nazýva preto, že do obilného zrna sa pridáva kyselina octová, aby sa urýchlilo kvasenie. Tiež sa občas nazýva srkacia whisky, pravdepodobne preto, že iba idiot by si jej dal väčší dúšok. Je možné, že idiotov je v Tennessee obzvlášť hojne, ale bude lepšie ak sa o tom nebudete príliš zmieňovať. Z Tennessee whisky sú asi najznámejšie Jack Daniels či George Dickel.

JAPONSKÁ WHISKY
Podľa istého majiteľa škótskej pálenice: "Keby ste ju pili celý deň a celú noc možno, že by vám nakoniec začala pripomínať škótsku whisky. Lenže v tom čase, by ste už najskôr boli po smrti". Faktom je, že Japonská Suntory je najväčšou značkou na svete.

LIKÉROVÁ WHISKY
Veľa sa diskutuje o tom, či likérové whisky ako Drambuie alebo Glayva sa vôbec dajú považovať za whisky. Odporúčame tieto diskusie vždy naťahovať do doby, až je fľaša, ktorá sa stala predmetom rozpravy prázdna.

KANADSKÁ WHISKY
Kanadská vláda je pomerne veľkorysá voči výrobcom whisky a nestanovuje žiadne špeciálne predpisy. Väčšina z nich uplatňuje už použité sudy na dozrievanie, ktoré trvá tri, väčšinou viac rokov. Kanadské whisky sa vyrábajú kontinuálnym spôsobom zo zmesi obilia. Jednou z najznámejších je Canadian Club, ale určite ste už videli aj iné napr. Black Velvet či Seagrams. Zo zvyku, ešte z doby, kedy sa používala predovšetkým raž, sa o nich hovorí ako o "rye" ražných. To však už nie je dávno pravda. (Niektorí autori receptúr miešaných nápojov, to ale doposiaľ nevzali na vedomie).

http://www.vinosybebidas.com/wp-content/uploads/2009/05/whisky.jpg

http://www.joejag.com/i/posts/whisky.jpg


 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 ChristianSHERRI19 ChristianSHERRI19 | E-mail | Web | 22. září 2011 v 21:34 | Reagovat

Don't you recognize that it is correct time to get the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a>, which can make your dreams come true.

2 replica patek philippe watch replica patek philippe watch | E-mail | Web | 15. ledna 2013 v 10:24 | Reagovat

Good art, I would thank to author because i've read here a lot exciting info. I will subscribe to this blog. Bye!Smile
http://www.palewatches.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama