Recepty na domáce likéry

22. listopadu 2010 v 15:42 |  ANYTHING

Vyskúšajte najlepšie recepty na domáce likéry!

Radi si pripravujete pochúťky? Čo tak si vyrobiť svoj domáci likér? Stačí si len vybrať príchuť,akú máte radi.

http://img.cas.sk/img/11/article/618698_pomarancovy-liker-drink-alkohol-napoj.jpg
Kto nepije s nami, ten pije proti nám.

Čo je vlastne likér?
Alkoholický nápoj, ktorý je ochutený bylinkami, ovocím, rôznymi plodmi alebo korením. Väčšinou býva sladký, niekedy môže byť doplnený smotanou. Niekto si pochutí ale aj na horkom likéry. Názov likér pochádza z latinského slova liguifacere alebo rozpustiť.

Trnkový likér
Trnky, ktoré sme nazbierali až po prvým jesenných mrazoch (nie sú potom tak trpké), roztlačíme a dáme do pohára. Zalejeme ich vodkou

Potrebujeme:

2 kg trniek, 1 kg cukru, 2 l vodky, strúhaný muškátový oriešok, kúsok škorice, klinček

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618681_trnky.jpg

Aperitív z jalovca
Zrnká jalovca očistíme, umyjeme a osušíme. Spolu s ostatnými prísadami ich dáme do väčšej fľaše. Zmes necháme týždeň odstáť a potom ju precedíme cez jemnú gázu do fliaš.

Potrebujeme:
30 g čerstvých bobúľ jalovca, 4 menšie prútiky jalovca, 700 ml suchého bieleho vína, 5 lyžíc cukru

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618684_jalovec.jpg

Likér z čerstvých orechov
Z čerstvo natrhaných orechov stiahneme šupku a rozdelíme ich na polovice. Zmiešame ich s cukrom a koňakom a všetko necháme v tmavej fľaši na teplom mieste odstáť asi 6 týždňov. Potom likér precedíme do fliaš.

Potrebujeme:
100 g vylúpaných vlašských orechov, 100 g bieleho kandizovaného cukru, 500 ml brandy alebo koňaku

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618687_vlassky-orech.jpg

Citrónová pálenka
Citróny umyjeme horúcou vodou, oškrabeme tenké plátky kôry a vytlačíme šťavu. Oboje zmiešame s vodkou a litrom vody, nalejeme do väčšej nádoby. Cukor povaríme s 125 ml vody, necháme vychladnúť, pridáme do likéru, pretrepeme a nádobu uzatvoríme. Necháme 24 hodín odstáť v chladničke a potom precedíme cez sitko vystlaný gázou do fliaš, ktoré dobre uzavreme.

Potrebujeme:
2 citróny, 500 ml vodky, 100 g cukru

http://img.cas.sk/img/11/fullwidth/618682_citron.jpg

Marhuľový likér
Marhule zbavíme kôstok a pomelieme ich na mlynčeku na mäso mes vložíme do veľkého skleneného pohára, pridáme časť rozdrvených kôstok a zalejeme vodkou. Pridáme cukor a nádobu umiestnime na slnečné miesto Keď sa ovocná zmes usadí na dne, precedíme likér cez plátno, stočíme do fliaš a uzatvoríme ich. Necháme ho ešte na chladnom a tmavom mieste odležať 14 dní.

Potrebujeme:
2 kg, marhúľ, 200 g cukru, 2 l vodky

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618686_marhula.jpg

Kávový likér
Pomletú kávu zalejeme litrom vriacej vody, necháme ju vychladnúť a potom ju precedíme. Cukor a vanilkový cukor povaríme s 200 ml vody na sirup a necháme vychladnúť. Zmiešame kávu so sirupom, prilejeme lieh a dobre pretrepeme. Potom precedíme cez plátno do fliaš, ktoré zavrieme a uložíme do chladu na 4 týždne.

Potrebujeme:
120g čerstvo pomletej kávy, 1 vanilkový cukor, 800ml liehu, 650 g cukru

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618685_kava.jpg

Hruškový likér
Hrušky olúpeme, zbavíme jadrovitého vnútra a nakrájame na štvrtiny. Vložíme do väčšieho pohára, pridáme korenie a mandle. Všetko zalejeme liehom, prikryjeme a necháme 10 dní vylúhovať. Občas premiešame. Cukor zvaríme s 1,5 litrom vody, prilejeme k hruškám a necháme zakryté opäť 4 dní odstáť. Nakoniec likér precedíme cez plátno a stočíme do fliaš. Po pár dňoch už môžeme hruškový likér ochutnať.

Potrebujeme:
15 zrelých hrušiek, 5 mandlí, 1 kg cukru, 1,5 l liehu, 1 lyžicu mletej škorice, 1 lyžicu klinčekov, kúsok vanilky

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618683_hruska.jpg

Likér z lupeňov ruže
Ružové lupene preberieme (poškodené vyhodíme), opláchneme ich, osušíme a zalejeme vodkou. Fľašu zatvoríme a necháme asi 14 dní odstáť na tmavom mieste pri izbovej teplote. Potom zvaríme cukor s pol litrom vody na sirup a necháme vychladnúť. Vodku s ružovými lupeňmi zmiešame s cukrovým roztokom, precedíme cez plátno a nalejeme do fliaš, ktoré na niekoľko týždňov uložíme do špajze.

Potrebujeme:
75 g červených lupeňov vonných ruží, 250 ml vodky, 375 g cukru

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618697_ruza.jpg

Pomarančový likér
Z čerstvo olúpanej pomarančovej kôry oškrabeme spodnú bielu vrstvu. Kôru nakrájame na tenké prúžky a všetko zalejeme liehom a pomarančovou šťavou, pridáme klinčeky a škoricu. Pohár uzavrieme a necháme 3 -4 týždne odstáť. Cukor zvaríme s 800 ml vody, vychladený ho zmiešame s pomarančových extraktom a nalejeme do fliaš, ktoré uzavrieme a uložíme na 4 týždne do tmavej a chladnej miestnosti.

Potrebujeme:
Kôru z 8 veľkých pomarančov (chemicky neošetrenej), šťavu z 1 pomaranča, 5 klinčekov, kúsok škorice, 700 ml liehu, 600 g cukru

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618688_pomaranc.jpg

Malinovo - ríbezľový likér
Obraté ríbezle a maliny dáme do pohára, trochu potlačíme a posypeme cukrom. Pridáme korenie a zalejeme vodkou. Necháme 6 týždňov odležať, potom likér precedíme cez plátno a zlejeme do fliaš, ktoré necháme v tme a chlade ešte aspoň týždeň odstáť.

Potrebujeme:
2 kg čiernych ríbezlí, 700 g cukru, 300 g malín, 1 l vodky, 5 klinčekov, 2 kúsky škorice

http://img.cas.sk/img/11/gallery/618689_ribezle.jpg

Kokosový likér
Na tmavých bodoch kokosového orechu vyvŕtame diery, zachytíme kokosové mlieko, škrupinu rozbijeme a vyberieme dužinu. Tu nakrájame na menšie kusy a naložíme spolu s cukrom do uzatváracej fľaše. Pridáme vanilkový cukor, rum a sušené banány, pohár zavrieme a necháme asi 3- 4 týždne odležať.

Potrebujeme: 1 kokosový orech, 120 g bieleho kandizovaného cukru, 1 vanilkový cukor, 250 ml bieleho rumu, 4 lyžice sušených banánov

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626538_kokosovy-orech-jedlo-plod-potrava.jpg

Bazový likér s kávou
Umytú bazu odstopkujeme a vložíme do hrnca. Zalejeme litrom studenej vody a dáme variť. Citrón olúpeme a nakrájame na kolieska, vyberieme z neho kôstky (inak by šťava zhorkla). Hneď ako sa začne baza variť, za stáleho miešania pridáme kávu, klinčeky, škoricu, citrón a 5 minút povaríme. Potom hrniec odstavíme a necháme do druhého dňa v chlade vylúhovať. Druhý deň šťavu precedíme cez čistú handru a snažíme sa z plodov vytlačiť čo najviac šťavy. Čistú šťavu potom zahrejeme, pridáme cukor, 5 minút povaríme, následne dodáme vanilkový cukor a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Šťavu necháme vychladnúť, potom do nej pridáme rum. Plníme ju do čistých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.

Potrebujeme: 1,5 kg čerstvo odstopkovanej bazy, 2 kávové lyžičky mletej kávy, 1,5 kávovej lyžičky mletej škorice, 7 klinčekov, 1 citrón, 1,3 kg krupicového cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 1 l rumu

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626549_baza-cierna-plod-ovocie-jedlo.jpg

Likér z vlašských orechov
Vlašské orechy roztlačíme, vložíme do fľaše a zalejeme koňakom. Pridáme škoricu, fľašu uzavrieme a necháme 3 týždne odstáť na slnečnom nieste Potom tekutinu precedíme cez jemnú gázu. Cukor zvaríme s litrom vody, pokiaľ sa rozpustí. Cukrový roztok necháme vychladnúť a potom ho zmiešame s likérom a všetko nalejeme do fliaš, ktoré uzatvoríme. Necháme 2- 3 týždne odstáť, obsah opäť precedíme a nalejeme do fliaš.

Potrebujeme: 25 zelených ešte nezrelých orechov, 1 l koňaku, 3 g mletej škorice, 500 g cukru

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626540_vlassky-orech-ovocie-jedlo-plod.jpg

Anýzový likér
Anýz necháme vylúhovať asi 14 dní o vodke, občas premiešame. Potom zvaríme cukor s 500 ml vody, anýzový extrakt precedíme a obe suroviny zmiešame. Pridáme citrónovú šťavu a necháme týždeň odležať.

Potrebujeme: 400 g cukri, 20 g anýzu, 300 ml vodky, 4 lyžice citrónovej šťavy

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626537_anyz-plod.jpg

Mätový likér
Mätu a korenie zalejeme čistým liehom, uzavrieme a necháme lúhovať 6 týždňov. Potom scedíme, zvaríme vodu s cukrom a po vychladnutí zmiešame s mätovým extraktom. Prelejeme do fliaš a necháme ešte týždeň uležať v chlade.

Potrebujeme: 500 ml liehu, 4 mäty (asi 10 cm dlhé), 8 klinčekov, 2 guľôčky nového korenia, kúsok škorice, 500 g cukru

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626539_mata-bylina-list.jpg

Ríbezľový likér
Ríbezle roztlačíme, zalejeme vínom a dáme na jeden deň do chladu. Potom všetko precedíme cez plátno do hrnca, prisypeme cukor a necháme prejsť varom. Odoberieme penu a prilejeme vodku a rum. Likér nalejeme do fliaš, ktorý uzavrieme a uložíme na chladné a tmavé miesto asi na dva mesiace.

Potrebujeme: 1 kg čiernych ríbezlí, 1 l červeného vína, 1,2 kg cukru, 600 ml vodky, 200 ml rumu

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626541_ribezla-ovocie-plod-jedlo.jpg

Vaječný likér
Zo žĺtok a cukru ušľaháme penu, vanilku rozkrojíme a vydlabeme. Pridáme ju k žĺtkam, rovnako ako mlieko a alkohol Všetko premiešame, nalejeme do fliaš a dáme do chladu. Ochutnať ho môžeme už 24 hodinách, ikér v chladničke vydrží až 4 týždne.

Potrebujeme: 4 žĺtky, 200 g cukru, ½ tobolky vanilky, 250 ml mlieka, 100 ml čistého liehu

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626543_vajicko-vajce-jedlo-potraviny.jpg

Škoricový likér
Z polovice pomaranča vytlačíme šťavu, dáme ju spolu so škoricou a cukrom do fliaš a zalejeme ju brandy. Uzavrieme a necháme asi 4 týždne odstáť. Potom likér precedíme cez sitko vystlané gázou.

Potrebujeme: ½ pomaranča, 6 - 8 tyčiniek škorice, 125 g hnedého cukru, 700ml brandy

http://img.cas.sk/img/11/gallery/626542_jedlo-potraviny-skorica.jpg


 


8 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.